De ska lära Ryssarna hur man rockar i Karlshamn

Saxat från Sydöstran den 30 maj 2006

De är banden som ska lära ryssarna hur man rockar. 
De är Official Paradise och State of Grace.

Ett samarbete mellan Karlshamn och Kaliningrad öppnade dörren för ett musikutbyte över Östersjön. En uttagningstävling anordnades för att utse två karlshamnsband som får åka till Kaliningrad och spela på en lokal rockklubb. I Kaliningrad gjordes likadant. Två band som får åka till Karlshamn och uppträda på Äggstocksfestivalen senare i sommar utsågs. 
Tävlingen i Karlshamn arrangerades av Musikforum och lydde under namnet Russia Rock. Den vanns av Official Paradise med State of Grace tätt bakom. I går åkte de till Ryssland. Före avresan följde Sydöstran med under en dag i replokalen. 

– Official Paradise är rock. Men vi vill inte kategorisera oss som en viss typ av rockband. Vi är breda, säger sångaren Gustav Berg. 

– En del tycker vi låter grunge, men jag vet inte om jag vill hålla med riktigt, fyller gitarristen Ola Bäckström i. 

Fria för tolkning 

– Vi vill inte säga att vi spelar en viss typ av musik utan det låter vi den som lyssnar avgöra. Vi är fria för tolkning, menar Gustav Berg. De båda Karlshamnsbanden färdades med buss till Karlskrona innan de hoppade på färjan till Polen för vidare busstransport till Kaliningrad. De kommer stanna i en vecka och känna av rocktemperaturen i Ryssland. 

– Det ska bli väldigt spännande och förhoppningsvis väldigt lärorikt, säger Gustav Berg.

Tunggung 

State of Grace är lite tyngre än Official Paradise. De vill beskriva sin musik som tung men ändå melodiös hårdrock. 

– Tänk Metallicas Garage Inc-platta. Vi har ett tungt sound, säger sångaren Andreas Håkansson som tillsammans med Johan Palmgren och Andreas Djember utgör State of Grace.

Precis som Official Paradise var de förband åt Alice in Videoland under deras spelning i Karlshamn nyligen. De har spelat i olika konstellationer i över tio år men sedan sommaren 2005 är de State of Grace. Namnet, då? Det är taget från en gängfilm med Sean Penn. 

– State of Grace är en gammal favoritfilm, skrattar Andreas Håkansson. 

Bortskämda med lokaler 

De tycker det ska bli spännande att se ryska bands vardag. 

– De har det säkert inte lika bra som vi har det. Vi är rätt bortskämda, står i replokalen och gnäller över de fula fängelsegröna väggarna.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *