30 år med Musikforum

Saxat från BLT, 12 november 2004.

En gång var den proggföreningen som sa nej till kärnkraft. 
Men tiderna förändras. 
Ändå har Musikforum i Karlshamn överlevt i 30 år. 
Och i kväll ska det firas…

Allt började någon gång i november 1974. I tider av allmänt rådande Gärdesfestyra hade i Karlshamn ett behov av en förening förankrad i den progressiva rörelsen vuxit sig starkt. Resultatet blev Musikforum, ursprungligen en förening med både en musikalisk och kulturpolitisk programförklaring. 

-Det fanns en stor politisk medvetenhet på den tiden. Gemenskapen var stark. Föreningen var antikärnkraft och både alternativ och radikal, säger Pergunnar Carlson, ordförande under ett drygt tiotal år. 
Han kom med i slutet av 1970-talet, tog över som ordförande och ledde föreningen under dess gyllene epok. 

En oerhörd bredd 

Under några framgångsrika år i mitten av 1980-talet arrangerades omkring 75 konserter årligen och föreningen engagerade fler än 1 400 medlemmar. 
-Vi hade en oerhörd bredd då. Det fanns en teaterdel och en jazzfraktion. Och vi gjorde en dragspelsafton som var väldigt välbesökt. Vi strävade efter den totala bredden, minns Pergunnar Carlson.  Då var Musikforum också förknippat med revyer, fotografering och närradio. 

Föreningen koncentrerade sin verksamhet i den numera rivna kåken på Erik Dahlbergsvägen.  Det fanns en replokal i källaren. Och ett 40-tal band som ville spela. 

-Det funkade naturligtvis inte. 

I dag är just tillgången på replokaler det som Musikforums styrelse har störst anledning att vara belåtna med. Aktiviteterna är flyttade till Lokstallarna. Där finns plats. Men forna tiders föreningsgemenskap saknas. 

-Vi är väl egentligen en renodlad replokalsförening. Förr var man närmare varandra, nu är det så mycket annat som konkurrerar om den här målgruppens tid. Och det är tråkigt, säger föreningens nuvarande ordförande Markus Sjöqvist. 

Vilka är ni mest stolta över? 

Markus: -Att Musikforum tagit över Äggstockfestivalen. Det är väldigt uppskattat. 

Pergunnar: -Svårt att säga. Jag minns att vi i slutet av 1980-talet försökte få fler tjejer att börja spela i band. Genom ett samarbetet med ABF lyckades vi köpa in en del utrustning och på kort tid fick vi igång ett tiotal tjejband. Det vitaliserade föreningen och det var hemskt kul. 

Hur ser ni på Musikforums framtid? 

Markus: -Jag hoppas ju att den ser god ut. Vi vill fortsätta att arrangera konserter och ge banden att möjlighet att repa. Men den orimligt höga hyran är ett problem.

Pergunnar: -Det kan inte bli som förr eftersom det är en helt annan musikföreningsstruktur i dag. Min förhoppning är att konsertdelen kan fortsätta att utvecklas.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *